mother-in-law..

Posted: Sunday, August 20, 2006 in General

last wednesday morning masa wa nak parking keter kat opis tetiba handphone wa bunyi.. wa jarang dapat call before 8.00am. Cousin wife wa call.. dia kata “mak sakit.. dia tak leh gerak & tak leh cakap.. mcm wak yassin”.. wak yassin is bapak sedara wife wa. wa terus naik opis.. call wife pastu kasi settle benda kat opis sikit lebih kurang.. kasi tahu boss.. 9.30am jemput wife kat opis dia.. balik rumah amik aina.. terus balik yong peng. wa terpaksa tinggalkan hafiz yg tengah sekolah & tengah exam dgn mak wa.

mother in law kena stroke. umur dia 74thn. few hours before kena stroke dia sihat.. still boleh berkebun. dia tak ada darah tinggi or kencing manis. abang ipar wa ari selasa tu baru je datang melawat dia & balik kul 8.00pm.. dia kena stroke ari yg sama kul 10.30pm. abang ipar & akak ipar wa siap amik rambutan dgn mak wa petang tu.. gelak2 mcm biasa.

father in law pulak umur dia dah 78thn.. but still boleh panjat pokok rambutan beb.. bawak motor pun steady lagi. abah wa ni tak byk cakap.. ada 2 citer je bila lepak dgn dia.. citer pasal communist or jepun and citer pasal tanaman, sayur sayuran & pokok2.

mak wa kena tahan 3 ari kat hospital batu pahat. wife wa tidur kat hospital. doctor kata semua ok.. jantung.. tekanan darah.. semua ok. so ari jumaat petang dapat keluar hospital but still dia tak leh bangun or makan dgn sendiri.. tangan kiri je yg dapat gerak. buat masa ni mkn pun tak boleh.. kasi susu je.. tu pun kena pakai tube yg masuk dari hidung. dia selalu tidur.. kengkadang je mata dia bukak mcm carik org. lepas tu tidur balik.

sekarang ni akak ipar wa – kak long yg jaga mak kat kampung. wa dah balik kl semalam. skg ni dah 2 kali bawak mak wa gi urut kat area batu pahat.. wa tak tahu nak buat apa.. blur.. org suruh wa buat ni, wa buat.. org suruh wa buat tu, wa buat.. utk kasi mak wa ok & sihat balik, apa saje wa akan buat.. tu pun kena dapat green light akak ipar & abg ipar. wa ni pak su.. next week balik kampung lagi..

Comments
  1. biskot says:

    bai….insyaallah everything will be ok….mak lu kuat, insyaalllah dia nyer willpower nak sihat pun kuat….wa doakan dia cepat sembuh…

  2. aku says:

    i doakan moga ur mom sihat kembali… do all u can to be with her… she needs u most & always..

  3. stupe says:

    eh, moga ur MIL recover. my dad kena stroke jugak…tapi recovered la, bukan 100%, tapi insyallah ada 95% ok.

    make sure lepas discharge tuh, dier pergi gerak gerak exercise.

  4. bacin says:

    biskot & purp : thanks🙂

    stupe : thanks.. tu la doctor pun dah kasi appointment pastu kita org dah schedule for urut.. lama ke nak recover? at least dia boleh buang air sendiri..

  5. jaja says:

    pray for her to get well soon

  6. buncit says:

    sabar beb… kasi banyak senyum

  7. daku says:

    tiada yg lebih indah dlm hidup selain dr kasih makbapak pd kita.. syg & kasihi selagi kita mampu berikan & sementara hayat masih ada..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s