Archive for June, 2007

gunung kinabalu part III

Posted: Wednesday, June 27, 2007 in General

22nd june 2007.

awal gila.. before 2.00am dah bangun. kul 2.30am start mendaki dari base camp ke puncak. nak ke puncak lagi 2.7km aje.

oxygen please.. mane oxygen ni?? aduhhh..

wa start struggle about 1km nak sampai summit.. wa tak tahan sejuk & rasa lemas berjalan dlm gelap or maybe diserang altitude sickness. wa rasa susah nak bernafas.. tapi tak la critical. sib baik kengkawan ada memberi semangat.. akhirnya sampai jugak ke puncak.

erghhh.. senyum paksa hihihi.. sikit je lagi nak sampai.. steady bacin, about 700m aje lagi..

yahoooooo.. dah sampaiiiiii.. tepat jam 5.30am kita org sampai puncak. after about 3hrs from base camp Laban Rata.

sampai puncak hilang semua kepenatan & kesakitan :p

MASYAALLAH.. lawanya..

masa mendaki ke puncak gelap gelita.. tak nampak apa2 tapi bila matahari dah keluar perghhh.. lawa gila.

masa utk turun.. kita org lepak kat puncak about 30min aje. tak leh lama2. tepat kul 6.00am kita start turun ke base camp.

masa perjalanan turun pemandangan amat la cantiknya.

bayang2 Gunung Kinabalu.. kagum siol.

dari Laban Rata kul 10.20am & sampai di Timpohon Gate dekat kul 2.00pm.

Safrey Sumping – guide power. this year dia target no.1 – good luck bro.

naik dari Mesilau & turun ikut Timpohon.. terus entitle 3 cert hahaha.. gila kuasa.

the bestest !!!

gunung kinabalu part II

Posted: Tuesday, June 26, 2007 in General

21st june 2007.

jam 5.00am sudah bangun bah. nyamannya di Kinabalu Park. honeymoon lagi sekali kat sini pun best ooo.. hihihi..

kul 7.00am kita org gi amik pass & di introducekan dgn guide kami.. nama dia Safrey Sumping. last year dia dapat no.3 masa Kinabalu Climbathon.. power siol.

dari office Kinabalu Park ke Mesilau Gate kita naik van bah.. about 15min perjalanan. lalu perkampungan & kebun2 sayur. waktu pagi pekan ni bz dgn activity menjual & membeli sayur sayuran.. kagum. 

dgn Safrey (guide) & Kak Siti (staff Kinabalu Park) kat Mesilau Gate. tepat kul 8.00am kita start mendaki.

pemandangan di km5 paling menarik. kiri & kanan gaung.. kita berjalan di banjaran. tumbuhan disini pun superb.. cantik gila beb.

kami diberitahu Mesilau Route ni dibuka pada tahun 1998. initially used by scientists & researchers. jalan ni panjang sikit about 2km dari Timpohon Gate. panjang sikit pun berbaloi beb.. memang cantik gila ikut Mesilau.

kami naik ikut Mesilau Gate & turun ikut Timpohon Gate. so, cover semua hihihi..

kami sampai ke base camp Laban Rata jam 2.30pm. about 1km nak sampai base camp hujan turun.

perjalan dari Mesilau Gate ke Laban Rata memakan masa 6hrs 30min (8km) perghhh.. best.. best.. best..

lepak atas awan beb hihihi..

esok seawal jam 2.00am kena bangun. kita akan start mendaki ke puncak kul 2.30am aduhhh..

from base camp ke puncak about 2.7km. Safrey cakap about 3 to 4hrs. lagi mencabar sebab kita mendaki dalam gelap berbekalkan lampu kat kepala dan berpandukan tali sahaja.

gunung kinabalu part I

Posted: Monday, June 25, 2007 in General

 

20th June 2007

flight AK5104 from KLIA 9.30am and landing kat KK Airport jam 12.00pm.

keter ke Kinabalu Park kul 3.oopm. sementara nak tunggu keter ke Kinabalu Park kita org jejalan dulu kat KK Town sambil membeli belah utk bekalan semasa mendaki.

hihihi.. yg ni utk mak wa ok. nak tambah garam dlm badan pun ok gak supaya tak cramps :p

perjalanan from KK Town to Kinabalu Park memakan masa lebih kurang 3 jam. pemandangan kawasan pendalaman di Sabah memang best. diantara pekan yg kita org lalu ialah pekan Nabalu. kat Nabalu kita stop sekejab utk buang air & beli pisang. kat sini pun dah sejuk & berkabus. cakap mulut keluar asap beb hihihi..

sampai ke Kinabalu Park lebih kurang kul 5.45pm. check-in and terus reg. for climbing so that esok pagi tak payah susah2 nak beratur.. takut ramai org.

tadi saya tgk kengkawan ranger awak tu lelawa la.. kirim salam yek! 

bang kasi guide yg power ok.. yg boleh pikul saya if saya tak larat :p

rumah kita utk malam pertama di Sabah.

boleh masak lemang ni bah..

rumah kita mengadap Gunung Kinabalu.. keluar rumah je nampak puncak Gunung Kinabalu perghhh.. lawa siol.

malam ni kita kasi kemas bag sebab esok kena bangun pagi2.. plan nak bertolak dari Kinabalu Park ke Mesilau Gate kul 7.30am. huhu.. tak sabarnya.

all i really want

Posted: Wednesday, June 13, 2007 in General

semalam swimming class no.16

5 x 100m warm up

? x 50m stroke correction.. ada stroke baru. entah berapa lap kena buat pun dah tak ingat. coach for the 1st time masuk pool swim kat sebelah sambil pebetulkan tangan yg dah keras ni. terasa tangan nak tercabut ooo :p

5 x 200m with pull buoy

1 x 500m moderate pace (14.04min) but wa rasa mcm race pace aje..

1 x 100m cool down.. bestttttt..

emmm.. wa baru perasan yg wa banyak simpan lagu minah ni.. ada album unplugged, ada album jagged little pill, album the collection, album ironic & album supposed former infatualtion junkie.

you will never understand

Posted: Tuesday, June 12, 2007 in General

broga loop

Posted: Saturday, June 9, 2007 in General

dah lama tak buat long ride. pagi tadi start from my house in bt9 cheras about 7.30am pastu jumpa gang kat bt14 & 18. abis lebih kurang kul 4.15pm perghhh.. stim siol hihihi..

distance : 167km

average speed : 25.5km/h

total riding time : 6hrs 33min

janji rockkk..

Posted: Friday, June 8, 2007 in General

group set dah jual. so duit dah ada ni hihihi..

pagi tadi before solat jumaat wa gi lepak kedai edwin.. saje borak2 dgn dia before buat final decision. kalau tak jadi register wa plan nak beli helmet aje. catlike tu lawa siol :p

after about setengah jam borak, so that’s it.. final – wa join ironman langkawi 2008.

kantoi ke tak kantoi ke blakang kira.. will try my best.. kira try the bestest la ni hihihi..

target : habis before 17hrs :p

registered & paid.. so start training.

group set sold – thanks

Posted: Thursday, June 7, 2007 in General

semalam layan tgk triathlon sukan wanita kat putrajaya. perghhh.. start kul 3pm tu panasss..

aweks ganas pujaan hati wa la yg champion – caya la 🙂

pastu kayuh mtb +/-20km & run 3km.. dah lama tak kayuh mtb, rindu siol :p

malam tadi swimming class no.15

10 x 50m warm up & stroke correction

5 x 200m kicking using training fin & kickboard

2 x 300m race pace (coach ada amik timing tapi wa tak ingat la berapa min.)

1 x 200m cool down

tolong la beli :p

Posted: Tuesday, June 5, 2007 in General

for sale – shimano 105 group set (9 speed) errr.. all 105 but only the brakes not 105 – it’s tektro la..

semua yg ada dlm gambar ni.. chain, 9 speed cassette, crankset, front derailleur, rear derailleur, STI, BB & benda kecik2 tu aku tak tahu nama dia.

condition – still ok.. tak pernah rosak.. wa tukar sebab nak upgrade ke 10 speed. ada scratch sikit kat crankset & lebih sikit kat STI – biasa la tu, benda ni bukan benda baru.. tu pasal nama dia 2nd hand hihihi..

harga – aduhhh.. part ni yg wa pening ni. if 105 baru yg 10 speed tu harga dia lebih kurang $1500 or maybe korang boleh dapat lagi murah. so apa kata aku letak harga $500 for 2nd hand 105 9 speed ni.. ok tak? boleh laaa..

if dapat $500 ni boleh la wa register for ironman 2008. early bird $500 until end of jun 2007. so please la beli.. if tak nak pasang kat bike korang, korang blasah beli aje la.. letak kat ruang tamu ke.. kat dapor ke.. kat bilik air buat perhiasan ke.. as long as the $500 dapat kat wa & boleh register for ironman 🙂 kira sedekah – dapat pahala.

p/s : tolong kasi tahu kat kengkawan lain ok – thanks.

malam tadi swimming – class no.14

10 x 50m warm up & stroke correction

2 x 500m with pull buoy

1 x 500m race pace

1 x 300m easy – cool down

pagi tadi run – panjat tangga batu cave.

1st set : 2min 15s

2nd set : 2min 11s

3rd set : 2min 04s

1 year old

Posted: Saturday, June 2, 2007 in General

today is my blog’s 1st anniversary.. yep this blog is 1 year old today.

rasa mcm tetiba je dah setahun.. cepat betul masa berlalu.

as at today 1.15pm..

posts : 122.. total views : 23,367.. best day ever : 230.. comments : 707

apa yg perlu wa buat utk 1st anniversary ni? emmm..?? apa2 hal pun i like to thanks to all of you yg sudi datang melawat & berkongsi penggalaman & bertukar-tukar fikiran.

berhati-hati dijalan raya.. majulah sukan untuk semua hihihi..