gunung kinabalu part III

Posted: Wednesday, June 27, 2007 in General

22nd june 2007.

awal gila.. before 2.00am dah bangun. kul 2.30am start mendaki dari base camp ke puncak. nak ke puncak lagi 2.7km aje.

oxygen please.. mane oxygen ni?? aduhhh..

wa start struggle about 1km nak sampai summit.. wa tak tahan sejuk & rasa lemas berjalan dlm gelap or maybe diserang altitude sickness. wa rasa susah nak bernafas.. tapi tak la critical. sib baik kengkawan ada memberi semangat.. akhirnya sampai jugak ke puncak.

erghhh.. senyum paksa hihihi.. sikit je lagi nak sampai.. steady bacin, about 700m aje lagi..

yahoooooo.. dah sampaiiiiii.. tepat jam 5.30am kita org sampai puncak. after about 3hrs from base camp Laban Rata.

sampai puncak hilang semua kepenatan & kesakitan :p

MASYAALLAH.. lawanya..

masa mendaki ke puncak gelap gelita.. tak nampak apa2 tapi bila matahari dah keluar perghhh.. lawa gila.

masa utk turun.. kita org lepak kat puncak about 30min aje. tak leh lama2. tepat kul 6.00am kita start turun ke base camp.

masa perjalanan turun pemandangan amat la cantiknya.

bayang2 Gunung Kinabalu.. kagum siol.

dari Laban Rata kul 10.20am & sampai di Timpohon Gate dekat kul 2.00pm.

Safrey Sumping – guide power. this year dia target no.1 – good luck bro.

naik dari Mesilau & turun ikut Timpohon.. terus entitle 3 cert hahaha.. gila kuasa.

the bestest !!!

Comments
  1. Faie says:

    Fuyooo … gila babeng ponya altitude training. Ini baru lah King of Mountain, hahahha:mrgreen: .

    P/S – Nko nampak kurus lah. Diet ke hapa ?😛

  2. ms donkey ear says:

    rasa macam pulun makan je 24hr, lapar nasiiikkk

  3. princessren says:

    wow teruja nyer… erm mana gambar gadis dusun😛

  4. Gebang says:

    woit! apa bomoh ko pakai bateri camera bleh tahan sampai turun balik? Ada jin tolong pikul bateri kereta ke? Jeles wa…

  5. stupe says:

    Bacin…powerla. Dah tua tua pun boleh NAIK lagi eh?🙂

    cert dier tak ubah since 1992 sial! Aku punya guide name LION.

    namapk gamabr, donkey’s ears, st john’s peak, victoria peak suma macam nostalgia gila…

  6. pelawat says:

    GAmbar2 pemandangan nkau memang mengujakan. Kalau ada gambar pemandangn lagi masa nko panjat gunung tu post la lagi.

  7. Aini says:

    apasal aku nampak macam ada Cik Tip Pah jer dalam gambo ni??

    adakah itu jelmaan?? **jengjengjeng

  8. Haris says:

    Huih!.. bestnyer. Teringat aku tawon lepas kat sana.

  9. Major K says:

    Fuyooo Bacin… wa dah naik 2 kali tp dapat 2 sijil jek… dah tu naik dari mesilau some more! Ok la, next year naik mesilau…

  10. wan says:

    kagum giler ngan korang ni…aku penah naik ,masa aku tingkatan 2…first and last..ape2 pun korang memang best..aku view web korang sebab buat asigment….yuhuuuuuu malaysia bolehhhh

  11. seri says:

    saya suka tgok gmbar2 nie,kitorg da rancg mau daki tapi x tau mcm mane mau wat..kitorg bdak UPM,klu ble share maklumt ttg pdakian ke G.kinabalu dari a-z,bleh tak?

  12. bacin says:

    seri : saya dah email info kat awak smlm. thanks.

  13. mizs_sakura says:

    salam..nice pics and tq for sharing d photos..actually ada a few Qs to ask..firstly, susah tak nak daki Mount Kinabalu tu..selain penat la..how to counter d steep surface..sebab tak pernah try daki2 ni..ada kawan ajak..Jadi ok ke for first timer nak try..or kene ada sufficient training.? TQ

  14. ezzatul says:

    gunung kinabalu cantik daripada gunung everst i love gunung kinabalu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s