powerman 2006 – part 2

Posted: Tuesday, November 14, 2006 in General

edham sampai kat hotel lebih krg kul 8.00pm.. bapak dia hantar pastu nanti bapak dia jemput masa balik – anak bapak hihihi.. muka je ganasss..

lepas dinner (kedai mamak) kat pekan lumut, jejalan tgk transition area.. dok citer kat edham pasai pantang larang kat transition area tu.. i.e tak leh kayuh basikal kat dlm area tu & tak leh sesuka hati bukak seluar dan lain2 lagi hihihi.. adham ni 1st time masuk race.. dia punya 10km sub 40min pastu dia takut nak masuk full distance.. dia nak try sprint dulu.

sabtu tu kita org bangun awal, pastu gi breakfast (mamak lagi) kemudian gi amik timing chip.. singah kedai (mamak lagi) beli 100plus & air mineral utk bekalan masa race nanti.

kul 12 t’hari kita org dah masuk transition area pastu berpecah ikut haluan masing2.

mcm biasa la kat sini wa jumpa ramai gang – haris, zailan, azam, zabil, azwar, mary, mejar kalam, aini, intan, tiitii, azmar, azman & ramai lagi la. bila dah jumpa huru hara la keadaan :p kutuk sana kutuk sini.. usik sana usik sini..

1st 10km run – start tepat kul kul 1.00pm. mak oiii panasss.. wa just maintain pace slow & steady.. tak leh nak tekan lebih – takut kantoi. masa ni bukan rasa mcm nak race.. just nak survive je.. dlm hati dok berdoa jgn la kantoi.. pls jgn la pengsan. perghhh.. bila nampak transition area wa rasa lega. masa ni jam wa tunjuk 1hr 04min. aduhhh.. slownya.. last year powerman wa buat 52min.

60km bike – dapat naik basikal suka gila. wa try to maintain speed average 30km/h. seingat wa the 1st 10km wa dapat sustain that speed and kengkadang cecah 35km/h.

tetiba lepas tu angin kuat gila.. nak maintain speed 25km/h pun susah. masa 2nd loop hujan pun turun dengan lebat. jalan licin.. wa rasa masa ni ramai yg slow down. but ada tempat2 yg tak hujan but angin still kuat.

bila sampai transition area wa tgk jam 2hr 10min. aduhhh.. slow jugakkk.. last year wa buat 1hr 52min. mcm mane ni.. arghhh.. janji rock. jangan kantoi sudah :p

masa wa nak parking bike, wa tgk ada bike lain yg dah paking kat situ. terus wa angkat tangan panggil marshall.. tetiba mamat tu terus jerit medic.. medic.. and dia tunjuk kat wa. hahaha… dia ingat wa nak pengsan kot. wa cakap – not me la.. wa tunjuk kat paking tu.. ooo.. dia paham and  terus alihkan bike tu.. apa daaa..

2nd 10km run – masa ni dah tak hujan.. cuaca ok – dah tak panas sgt. this time wa jogging je sambil menikmati udara petang hihihi.. dalam hati – wa akan lari sampai habis.. jgn jalan.. dah lambat dah ni.. but wa tahu wa akan habis sub 5hr.

yessszaaa.. wa berjaya.. masa 2nd run –  memang wa run & not walking u know.. all the way wa lari.. caya la bacin. 2nd run ni wa buat 1hr 20min. last year 1hr 14min. hahaha slow jugakkk..

before the race wa dah agak dah, this year mesti kena add another 30min sebab selalu malas nak gi training. 2 weeks before powerman baru la terkebil kebil nak lari & naik basikal. so unofficial time lepas campur time kat transition area 4hr 42min (last year 4hr 5min).

powerman kali ni syok la.. meriah daripada tahun lepas.

edham dapat tempat ke-10 dlm sprint category.. caya la bro. 1st timer dah dapat top 10.

tengah tunggu kengkawan email gambar.. nape lambat sgt ni??

to be continue..

from powerman malaysia website..

CONGRATULATIONS to all who participated in Powerman Malaysia, 11 Nov 2006! The journey up north to the beautiful town of Lumut, PERAK was a big success!

It began as a hot race indeed with the 1pm start, but into the bike leg, all participants including the Elites had much reprieve with the short downpour. Benny Vansteelant (BEL), world IPA no.1 duathlete, proved that despite the Malaysian humidity and heat he was strong enough to come up tops. Joerie Vansteelant (BEL), younger brother to Benny and currently ranked no. 1 in ITU duathlon ranking remained strong throughout, coming in just after Benny. Crispine Onyango (KEN) champion from Powerman 2004, pulled into the finish line 3rd.

In the women’s elite category, it was a close race between world ITU no.1 Erika Csomor (HUN) and no.2 Michelle Parsons (GB) for first place. Erika proved to be a stronger runner,after claiming back the lead she lost in the bike to Michelle, in the final run of the duathlon. Reka Brassay (HUN) came in 3rd 7 minutes behind Michelle.

Top Malaysians, Shahrom Abdullah and Mariana Mohamad came in 10th and 5th respectively in the Men’s and Women’s Elite race.

Men’s Elite (10km Run – 60km Bike – 10km Run)
1. Benny Vansteelant (BEL) 2:45:01
2. Joerie Vansteelant (BEL) 2:46:23
3. Crispine Onyango (KEN) 2:49:23
4. Miguel Capo Soler (SPA) 2:49:55
5. Ryan Mendoza (PHI) 2:50:20

Women’s Elite (10km Run – 60km Bike – 10km Run)
1. Erika Csomor (HUN) 3:06:13
2. Michelle Parsons (GB) 3:07:59
3. Reka Brassay (HUN) 3:14:03
4. Sally O’Dea (AUS) 3:22:50
5. Mariana Mohammad (MAS) 3:37:50

Comments
  1. Aini says:

    aduh.. terasa pedas hehehe

    ni aku dah email gambo.. boh le lekas

  2. bacin says:

    aini : TQ bebanyak for the photos & pokok lemon tu :p

  3. Aini says:

    bacin.. aku stress tahap cipan… blogger tak leh publish blog!!! bersabar la kalo nak tengok gambo powerman hari tu.. stress stress.. main lagi bagus😛

  4. jaja says:

    oi pat boh gambau oi!

    congrats!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s